top of page
Omkirken2.png

DØBEFONTEN

Døbefonten i Nr. Omme kirke er sikkert lige så gammel som kirken. Det er en romansk granitfont af en type, der er typisk her i Vestjylland.

I den katolske tid stod døbefonten indenfor indgangsdøren. Dengang blev barnet, ved dåben, helt neddykket i vandet, derfor er fonten indvendig meget rummelig. Vandet, der blev brugt skulle være fra kirkens egen brønd for at være indviet og var derfor iskoldt og da barnet skulle under vandet tre gange var der en del børn, der fik vand i lungerne eller døde af lungebetændelse. Derfor forlod man denne hårdhændede behandling af børnene, og gik over til den form for dåb, som bruges i dag, med dåbsfad. På grund af fontens store åbning er det nødvendigt af dåbsfadet har en krans at hvile på. Denne krans er flere gange blevet udskiftet. Den nuværende, stjerneformede krans er lavet og skænket af smedemester Mads O. Madsen i forbindelse med kirkens restaurering i 1961.

Oprindelig var der afløb i bunden af fonten, for at dåbsvandet kunne blive i indviet jord. Døbefonten i Nr. Omme kirke har været malet med "stenfarve", men det fik ende i 1883, da forlangte kirkesynet, at malingen skulle fjernes og fonten renses af en "duelig stenhugger". 

Dåbskanden, som er en meget smuk messingkande, er skænket af Amalie og Holger Pedersen d. 21 maj 1946. Den afløste en tinkande, der var anskaffet i 1862.

Dåbsfadet menes at være af tysk oprindelse fra ca. 1575. I bunden er et relief, der forestiller "bebudelsen", fadet har været beskadiget og blev repareret i 1905.

bottom of page